Jak działają dzbanki filtrujące i dlaczego warto je mieć w swojej kuchni?

Woda to źródło życia. Bez niej nie moglibyśmy żyć. Żaden inny płyn (soki, herbata, kawa itp.) nie nawadniają tak dobrze, jak woda. Dla osób dbających o zdrowy styl życia oczywiste jest, że w ciągu dnia należy wypijać nawet 2 litry wody, a w upalne letnie dni o litr więcej. Zdrową, czystą wodę zawsze warto więc mieć na wyciągnięcie ręki. Woda w polskich kranach spełnia co prawda wysokie standardy i często zawiera wiele składników mineralnych, jednak nie każdy jest przekonany do picia prosto z kranu. Dla takich osób idealnym rozwiązaniem są dzbanki filtrujące. Jeśli zastanawiasz się, czym są i jak działają, ten artykuł na pewno ci się przyda!

Woda to źródło życia. Bez niej nie moglibyśmy żyć. Żaden inny płyn (soki, herbata, kawa itp.) nie nawadniają tak dobrze, jak woda. Dla osób dbających o zdrowy styl życia oczywiste jest, że w ciągu dnia należy wypijać nawet 2 litry wody, a w upalne letnie dni o litr więcej. Zdrową, czystą wodę zawsze warto więc mieć na wyciągnięcie ręki. Woda w polskich kranach spełnia co prawda wysokie standardy i często zawiera wiele składników mineralnych, jednak nie każdy jest przekonany do picia prosto z kranu. Dla takich osób idealnym rozwiązaniem są dzbanki filtrujące. Jeśli zastanawiasz się, czym są i jak działają, ten artykuł na pewno ci się przyda!

Zasada działania

Ich zadaniem jest oczyszczenie wody z kranu. Każdy dzbanek z filtrem składa się z dwóch podstawowych części – górnej i dolnej. W części górnej znajduje się wkład filtrujący, i to tutaj wlewamy wodę z kranu. Filtr działa przepływowo. Woda z górnej części przepływa do dolnej, gdzie jest już oczyszczona i gotowa do picia.

Warto pamiętać o tym, że wkłady filtrujące są wymienne. Zazwyczaj należy wymieniać je po miesiącu lub po przefiltrowaniu około 150 litrów wody. Wszystko zależy od tego, z jakiego filtru korzystasz. Każdy filtr posiada instrukcję. Aby wiedzieć, kiedy wymienić wkład należy się z nią zapoznać. Bardzo dużą zaletą filtrów jest fakt, że ich wkład nie zagraża środowisku, a obudowę można poddać recyklingowi. Kupujący mają do wyboru kilka rodzajów filtrów.

Filtry węglowe

Filtry węglowe składają się ze sprasowanego węgla aktywowanego. Jest to substancja naturalna w pełni bezpieczna dla zdrowia. Oczyszczanie wody za pomocą filtra węglowego pozytywnie wpływa na jej smak poprzez nieznaczne podwyższenie pH i skuteczne usunięcie chloru. Wyróżniają się długą żywotnością, co jest szczególnie istotne dla osób, które cenią sobie wygodę. O wymianie należy pamiętać raz na około 1-2 miesiące. Dodatkowo są bardzo tanie. Jeden filtr węglowy kosztuje około 10 zł.

Filtry z żywicą jonowymienną

Filtry z żywicą jonowymienną zmiękczają wodę poprzez usunięcie z niej jonów wapnia i magnezu, powodujących jej twardość. Należy je wymieniać częściej niż filtry węglowe – zazwyczaj raz w miesiącu. Woda przepuszczona przez filtr z żywicą jonowymienną traci nieprzyjemny, metaliczny posmak. Takie filtry bardzo dobrze sprawdzą się do wody z polskich kranów, ponieważ w zdecydowanej większości przypadków jest bezpieczna, a większość ludzi jest do niej nieprzekonana właśnie ze względu na smak.

Kiedy dzbanek filtrujący najbardziej się przyda?

W wielu sytuacjach sprawdzają się niemal każdego dnia. Przefiltrowana woda bardzo dobrze pasuje do przygotowania porannej kawy. Dzięki oczyszczeniu wody z metali ciężkich i chloru w urządzeniach AGD wykorzystujących wodę, takich jak ekspresy czy nawilżacze powietrza wolniej osadza się kamień. Woda z dzbanka filtrującego bardzo dobrze sprawdza się także przy przygotowywaniu obiadu na rodzinne spotkanie lub uroczystej kolacji. Pamiętaj, że lepszy smak wody może wpłynąć także na smak całej potrawy. Korzystając z dzbanka filtrującego, nie pozwolisz więc na to, aby chlorowana czy zanieczyszczona woda zepsuła smak przygotowanego przez ciebie posiłku.

Młodzi rodzice z pewnością docenią fakt, że woda z dzbanka filtrującego świetnie sprawdzi się do nawadniania nawet najmłodszych dzieci. To wygodniejsze i tańsze niż kupowanie drogiej, butelkowej wody przeznaczonej dla dzieci i niemowląt. Czysta woda może być wykorzystywana do przygotowania mleka modyfikowanego.

Korzyści zdrowotne i ekologiczne

Używanie dzbanków filtrujących to rozwiązanie tanie i ekologiczne. Dzięki temu nie musisz codziennie pamiętać o kupowaniu wody butelkowanej. Jakość będzie podobna do wody przefiltrowanej przez wkład oczyszczający w dzbanku. Litr wody oczyszczonej w dzbanku filtrującym to koszt maksymalnie kilkunastu groszy. Tymczasem taki sam litr wody kupionej w sklepie to koszt około 1 – 2 zł. Oszczędność jest więc oczywista – nie mówiąc już o tym, że nie musisz dźwigać całych zgrzewek wody, a później wyrzucać plastikowych butelek, które będą rozkładać się na wysypiskach od 100 do nawet 1000 lat!

Jak wybrać odpowiedni dzbanek filtrujący?

Wybór dzbanka filtrującego jest kwestią indywidualną. Zwróć uwagę przede wszystkim na pojemność. Jeśli często korzystasz z wody – wszyscy domownicy piją tylko wodę z dzbanka, a ty przygotowujesz na jej bazie wszystkie posiłki – zdecydowanie wybierz duży kilkulitrowy. Jeśli potrzebujesz przefiltrowanej wody tylko do picia i korzystasz z niej tylko ty – możesz postawić na dzbanek litrowy lub nawet mniejszy. Filtrowanie wody trwa chwilę, więc nawet jeśli będzie trzeba zrobić to np. dwa razy dziennie, nie stracisz wiele czasu.

Pamiętaj także o doborze odpowiedniego filtra. Zastanów się, czy chcesz tylko poprawić smak wody (tutaj sprawdzą się filtry z żywicą jonowymienną), czy także oczyścić ją z zanieczyszczeń. W tej ostatniej sytuacji zdecydowanie wybierz filtry węglowe. Na rynku dostępnych jest wiele różnych dzbanków. Bez problemu je dopasujesz do designu i wystroju swojej kuchni. Dzięki temu dzbanek filtrujący będzie stanowił piękne wykończenie wnętrza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + 8 =